Spoštovani, na spletni strani uporabljamo piškotke, da vam lahko omogočimo kakovostnejše vsebine in uporabniško izkušnjo. S klikom na desni gumb soglašate z njihovo uporabo.
SE STRINJAM
Več o piškotkih

Halcom sklenil partnerstvo s švedskim podjetjem Sign On

01.02.2002

Kot nam narekujejo smernice, vse več storitev prenašamo tudi v elektronsko obliko, ker nam to omogoča preprostejšo uporabo in zniževanje stroškov. Postopno prenašanje storitev v elektronsko obliko pa vseeno nekoliko upočasnjujeta strah in nevarnost pred zlorabami. Pri večini opravil oziroma storitev nas namreč spremljajo številni obrazci, ki jih moramo izpolniti in zapečatiti s svojim podpisom. Rešitev, kako to prenesti v elektronsko obliko in pri tem zagotoviti varnost in avtentičnost, so razvili v švedskem podjetju Sign On. "Na podlagi sodelovanja s podjetjem Sign On bo Halcom med prvimi v svetu v sklopu varnega e-poslovanja omogočil podjetjem in drugim uporabnikom, da prek interneta izpolnijo obrazce in jih digitalno podpisane prek interneta tudi oddajo," je povedal Matjaž Čadež. Na Norveškem je bil prvi projekt e-uprave e-DDV. Zato ga tam že uspešno uporabljajo.
Podjetje Sign On je bilo prvo, ko je že leta 1997 izdelalo aplikacijo za elektronske obrazce FormPipe, ki omogočajo uporabnikom, da si na svoj računalnik naložijo uradni obrazec, ga izpolnijo in podpišejo s podpisom PKI (Public-Key Infrastructure - infrastruktura javnih ključev). Stabilnost in varnost aplikacije dokazuje tudi podatek, da jo že uporabljajo številne finančne ustanove: Societe General, Skandia in druge. Izpolnjevanje obrazcev z aplikacijo FormPipe, ki jo uporabimo prek interneta, zajema zelo široko področje zahtevnih formularjev, kot so DDV, depoziti, deklaracije strank, e-poročila za vlado in podobno. Pri takšni preprosti obliki izpolnjevanja obrazcev si uporabniki znižajo stroške, povečajo učinkovitost, kakovost, konkurenčnost ter varnost. Analitiki pričakujejo, da bo to drugo leto postal velik posel, saj je z uporabo infrastrukture PKI varnost zagotovljena. Zato je to velika poslovna priložnost tako na finančnih kot na vladnih področjih za posojilne aplikacije, za razvoj anketiranja, zavarovanja, trgovanje z delnicami, dokumente pri prevzemih in združitvah, razne registracije, statistike, nepremičninske agencije. Na Švedskem so med uporabniki FormPipa Gospodarska zbornica, švedska vlada, mesto Stockholm in drugi.

Prednost aplikacije FormPipe je, da je že pripravljena za katerokoli podjetje, ki želi ponuditi varne pravno veljavne elektronske obrazce. Pri tem ni treba ničesar izdelovati ali programirati. Aplikacija sicer uporablja internet, vendar ga tudi presega, saj nudi dodatne možnosti. V internetu je spletno programiranje omejeno, ker ne podpira kompleksnih in obsežnih dokumentov, kot je na primer pogodba o posojilu, in ne omogoča izpolnjevanja obrazcev, ko nismo povezani v omrežje. V tem primeru bi bilo treba narediti za vsako storitev novo aplikacijo, kar bi pomenilo številna nova programiranja in dolgotrajna testiranja. Pri tem je težava tudi, ker morajo v vsakem podjetju lokalno izpolniti obrazec in ga arhivirati na lokalnem računalniku. Poleg tega mora dokument pred končnim pošiljanjem na uradno ustanovo iti tudi skozi več faz preverjanja in podpisovanja v podjetju, kar je v internetu težko izvedljivo.

Rešitev, ki jo bosta ponudila Halcom in Sign On je že pripravljeno programje. Uporabnik mora le pripraviti nov dokument v Wordu, ki ga širok krog uporabnikov že zna uporabljati. Zato niso potrebna dolga testiranja. Vnašanje polj za vstavljanje podatkov je lažje oblikovati v Wordu kot v spletni aplikaciji. Poleg tega obrazci v podjetju že obstajajo. Lahko se uporabijo že obstoječi dokumenti ter se jih javnosti ponudi v uporabo v najkrajšem času prek objave v javni knjižnici elektronskih obrazcev. Uporabnik vzame obrazec, ga prebere in izpolni, ko ni povezan v omrežje, nato ga skozi več faz preverjanj zaposleni v podjetju podpišejo in pošljejo na strežnik. Kopijo, ki je pravno veljavna, pa shranijo na lokalnem računalniku. Strežnik preveri podpis, obrazec in podatke skozi legalno certifikatno agencijo (overitelja).

O podjetju Halcom Informatika d.o.o.:
Halcom informatika je vodilno podjetje na področju elektronskega bančništva in žiroklirinških sistemov, ki uspešno trži svoje rešitve doma in v tujini. Družino programov pod imenom E-Bank različne banke tržijo pod imeni Proklik NLB, Abacom, E-Bank in EBB. Halcom informatika je eno od najhitreje rastočih podjetij v Sloveniji na področju informacijskih tehnologij. Promet podjetja v letu 2000 je znašal okoli 2,5 milijonov evrov, predviden promet v letu 2001 pa je 3,2 milijonov evrov. Halcomove rešitve za področje plačilnega prometa uporabljajo dve centralni banki in devet poslovnih bank.

O podjetju Sign On:
Švedsko podjetje Sign On izdeluje obrazce in pogodbe ter strankam omogoča, da jih prek interneta podpisane z elektronskim podpisom pošiljajo uradnim osebam. Pri podjetju Sign On so bili prvi, ki so že leta 1997 izdelali aplikacijo za elektronske obrazce FormPipe. Sign On je prisoten v 12 državah članicah EU, kjer ima tudi številne stranke.

Podjetje Halcom informatika d. o. o., vodilni izdelovalec programske opreme za elektronsko bančništvo, žiroklirinške sisteme in zagotavljanje varnosti v internetu, je s podjetjem Sign On, sklenil partnerstvo. Švedsko podjetje Sign On izdeluje obrazce in pogodbe, ki strankam omogoča da jih podpisane z elektronskim podpisom prek interneta pošiljajo uradnim osebam. Rešitev - aplikacija za elektronske obrazce - se imenuje FormPipe. Sign On je prisoten v 12 državah članicah EU, kjer ima tudi številne stranke. Halcom pa ima 12 tisoč podjetij, ki uporabljajo PKI-certifikat. Halcom in Sign On bosta na podlagi novega partnerstva v kratkem času učinkovito predstavila rešitev. Že maja bosta skupaj pripravila seminar, kjer bosta predstavila pilotski projekt elektronskega plačevanja DDV-ja. "Med 12 in 13 tisoč pravnih oseb, ki imajo s Halcomovo rešitvijo E-Bank že vzpostavljeno infrastrukturo za digitalno podpi-sovanje, bi lahko s pomočjo pametnih kartic in certifikatov, ki zagotavljajo varnost, elektronsko oddajali DDV," je povedal Matjaž Čadež, direktor podjetja Halcom Informatika.

Certifikati

Delujemo po standardih kakovosti: ISO 9001 od 2003 in ISO 27001 od leta 2010.

Halcom je od novembra 2012 nosilec polnega certifikata Družini prijazno podjetje.


Nagrade

Že šestič prejemnik najvišje bonitetne ocene po metodologiji mednarodne bonitetne hiše Dun & Bradstreet.

V letu 2011 je Halcom prejel najvišjo nagrado organizacije Adizes Institute.

Zmagovalec Dnevnikovega izbora za najboljšega delodajalca Zlata nit 2007 v kategoriji srednje velikih podjetij, že četrtič zapored med finalisti.


E-računi

Do popolnega brezpapirnega poslovanja z e-računi!


Produkti

Hal E-Bank
celovita in učinkovita rešitev za vsa področja elektronskega bančništva

Hal M-Bank
enostavna, hitra in varna
rešitev za elektronsko bančništvo
preko mobilnega telefona

Hal M-Payments
rešitev za enostavno in varno mobilno plačevanje, ki uporablja digitalni podpis in deluje tudi na povsem običajnih mobilnih telefonih

Hal E-Invoices
Rešitev za distribucijo e-računov kot varen komunikacijski kanal uporablja vašo elektronsko banko. Prejemniki e-računov lahko tako le z enim klikom pripravijo plačilni nalog, izdajatelji e-računov pa lahko zaradi pravilnih podatkov o plačilih povsem avtomatizirajo usklajevanje plačil z računi.

Hal E-Clearing
medbančni klirinški sistemi za avtomatsko obdelavo plačil v okviru centralne banke ali klirinške hiše.ENA ZA VSE

Eno digitalno potrdilo je vaša vstopnica v

 • Abacom,
  Abanka Vipa
 • BKS Bank Net,
  BKS Bank
 • E-Bank,
  UniCredit Banka Slovenija
 • Hal E-Bank,
  Factor banka
 • HYPOnet,
  HYPO Alpe-Adria-Bank
 • MULTI SKB NET,
  SKB
 • Net.StikPRO,
  Banka Sparkasse
 • NLB Proklik,
  Nova Ljubljanska banka
 • Poslovni PBS.net,
  Poštna banka Slovenije
 • PROSPLETPlus,
  Probanka
 • RB-online,
  Raiffeisen Banka
 • Hal E-Bank,
  Sberbank Banka

in varno poslovanje z naslednjimi portali:

 • AJPES
 • Banka Celje
 • Carinska uprava RS
 • DBS PRONET
 • Deželna banka Slovenije
 • eDavki
 • eDohodnina
 • E-storitve 
 • E-uprava
 • e-VEM
 • E-Zaposlitve
 • INTRASTAT
 • Lo.polis
 • Mobitelov spletni Monitor

več ...

Pogovor v živo 
POMOČ UPORABNIKOM:

+386 (0)1 200 33 69

 

Get Acrobat

 • © Halcom d.d.