Kaj potrebujem kot izdajatelj in prejemnik?

Referenčna št. AA-00288 0 Ocena / 5 Glasov

 • Odprt transakcijski račun pri eni izmed bank, ki omogoča izmenjavo e-računov po e-bančnih poteh
  Banka za posredovanje e-računov potrebuje transakcijsko številko računa izdajatelja. Ali vaša banka omogoča izmenjavo računov po e-bančnih poteh, se lahko pozanimate pri banki, s katero bi želeli sodelovati.

 • Elektronsko banko in pametno kartico s kvalificiranim digitalnim potrdilom
  Za potrebe posredovanja e-računov izdajatelj potrebuje elektronsko banko Hal E-Bank, in sicer verzijo 19.0.1 ali višjo. Najnovejšo verzijo dobite pri svoji banki, lahko pa se obrnete na Halcomov oddelek za pomoč uporabnikom (helpdesk@halcom.si, 01/200 33 69), kjer boste dobili informacije o najnovejši verziji, ki je na voljo za vašo banko. Podrobnosti o kvalificiranem digitalnem potrdilu preberite v sklopu Kvalificirano digitalno potrdilo ENA ZA VSE.

 • Dogovor z banko
  Izdajatelj/ Prejemnik  pri banki, ponudnici storitve distribucije e-računov, izpolni ustrezno naročilo, se dogovori za poslovne pogoje in se seznani s splošnimi pogoji za uporabo storitev.

 • Dogovor s prejemniki e-računov
  V skladu s 84. členom ZDDV mora prejemnik soglašati, da želi prejemati račune v elektronski obliki. Izdajatelj zato od prejemnika pridobi soglasje oziroma prijavo na prejemanje računov v elektronski obliki. Izdajatelj lahko v ta namen pripravi ustrezen obrazec, spletni portal ali pa ponudi katero drugo rešitev, s katero omogoči potencialnemu prejemniku pošiljanje prijave.

 • Priprava računov v ustrezni elektronski obliki
  Izdajatelj/ Prejemnik mora e-račune in ovojnice pripraviti v ustrezni elektronski obliki. Pravila za pripravo e-računa in ovojnice najdete na spletni strani www.halcom.si/eracuni.

 • Ločena pooblastila za izdajanje in prejemanje e-računov
  V e-banki je privzeto, da ima vsak uporabnik možnost izdajanja in prejemanja e-računov. Če želite pravice spremeniti, se obrnite na banko, kjer bo bančni administrator pooblastila preveril in jih za pooblaščeno osebo nastavil v skladu z vašo zahtevo. Uporabnik bo tako lahko na odjemalcu pri E-računih izvajal le aktivnosti, skladne z dodeljenimi pooblastili (npr. uporabnik s pooblastilom za prejem lahko v mapi Pregled / E-računi pregleduje e-račune, onemogočena pa mu je uporaba map Priprava, Odprema in Arhiv (te možnosti so v e-banki neaktivne)). 


Oceni članek
© 2018 Halcom.si - Pravila varstva podatkov
Powered by PROGMBH