• kenburns1
    Zadnje novice

Znani zmagovalci mednarodne strokovne delavnice Bytes of Banking

Jul 27, 2015

Podpora delavnici tudi s strani gospodarstva in ministrice za izobraževanje, znanost in šport

V petek so bili razglašeni zmagovalci mednarodne  delavnice za študente z naslovom Bytes of Banking, ki jo organizirata Halcom in društvo študentov elektrotehnike in računalništva EESTEC. Na zaključni prireditvi, ki je potekala v prostorih partnerja projekta NLB, so nadobudne in s sodobnimi znanji oborožene študente iz 11 različnih držav nagovorili tudi Ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Maja Makovec Brenčič, Rektor Univerze v Ljubljani, dr. Ivan Svetlik, Glavni izvršni direktor podjetja Halcom d.d., g. Marko Valjavec in Predsednik Uprave NLB d.d., g. Janko Medja. 

Podjetje Halcom je v času od 17. do 24. julija skupaj z društvom študentov elektrotehnike in računalništva EESTEC LC Ljubljana ter ob podpori partnerjev NLB, Management group, Lenovo, Si.mobil, Plastika Skaza in BTC organizirala mednarodno delavnico za študente z naslovom Bytes of Banking. Osrednja tema letošnje, že druge tovrstne po vrsti, strokovne delavnice je bila bančništvo preko družbenih medijev (ang. social media banking), ki je danes eden od trendov v bančni industriji.  Izbranih 24 študentov iz 11 različnih držav (Kitajske, Rusije, Nemčije, Poljske, Španije, Albanije, Grčije, Srbije, Bosne in Hercegovine, Makedonije ter Slovenije) je s pomočjo bančnih strokovnjakov iskalo inovativne rešitve in soustvarjalo trende digitalnega bančništva. Razdeljeni so bili v interdisciplinarne ekipe, njihov glavni izziv pa je bil, da kot skupina razvijejo tehnični pristop in poslovni model svoje ideje, ki rešuje konkreten izziv s področja bančništva preko družabnih omrežij.
 
Na petkovi zaključni prireditvi, ki je potekala v prostorih Centra inovativnega podjetništva, NLB, so študentje pred žirijo tekmovali v kategorijah “Best pitch” in “Best prototype”. Boj je bil izredno oster in napet, ravno tak, kot je tudi sicer prisoten med konkurenco v globalnem gospodarstvu, in odločale so razlike, ki so uspele prepričati žirijo. Zmagovalka v kategoriji “Best business pitch” je ekipa Elegidios, katere člani prihajajo iz Nemčije, Španije, Albanije, Rusije in Slovenije. Zmagovalka v kategoriji “Best technical solution” je ekipa Honey Badgers, katere člani prihajajo iz Kitajske, Poljske, Srbije, Makedonije in Slovenije. Velika zmagovalka v skupnem seštevku v obeh kategorijah je prav tako ekipa Honey Badgers s prototipom Hal M-Bank Social Suite. Najboljši posamezniki pa so bili nagrajeni tudi s plačanim pripravništvom v študijskem letu 2015/16. Vse prisotne so nagovorili Ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Maja Makovec Brenčič, Rektor Univerze v Ljubljani, dr. Ivan Svetlik, Glavni izvršni direktor podjetja Halcom d.d., g. Marko Valjavec, in Predsednik Uprave NLB d.d., g. Janko Medja. In kot je bilo slišati iz njihovih besed, so zmagovalci pravzaprav vsi sodelujoči, saj so zdržali peklenski tempo vročine, vloženega dela ter naporov pri pridobivanju in implementiranju novih digitalnih znanj. 
 
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Maja Makovec Brenčič, je o pomenu tovrstnih mednarodnih iniciativ za nadaljni razvoj slovenskega gospodarstve na prireditvi povedala, da “je danes za njo prav poseben petek, saj so se na enem mestu zbrali mlada energija, proaktivno gospodarstvo in v prihodnost usmerjene univerze – in to je najboljši trikotnik, ki ga lahko ustvarimo v naši družbi. Vlada, in še posebej ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, je tudi soodgovorna za to, da povezuje ta trikotnik na čim bolj kreativen in ustvarjalen način.”
 
Glavni izvršni direktor podjetja Halcom d.d., g. Marko Valjavec, je povedal: “Študentje, ki so tekmovali v delavnici, razmišljajo izven okvirov in imajo svež pristop k reševanju vsakodnevnih obveznosti, kot so bančna opravila. Mladi bančni uporabniki so prepoznani kot digitalni, globalni, svobodomiselni in izredno hitri v sprejemanju vsakodnevnih odločitev. Hkrati pa verjamemo, da smo v Halcomu sodelujočim študentov uspeli dati obilo novih znanj s področja IT tehnologij in sodobnih poslovnih modelov, ki jim lahko zelo koristijo na njihovi nadaljni poti kariernega razvoja.” 
 
Po uspešni lanskoletni prvi mednarodni študentski delavnici v namen pridobivanja strokovnih znanj in kompetenc s področja bančništva je bila v petek slavnostno zaključena tudi druga. Posebnost lanskoletne delavnice je bila, da je bila opažena tudi v širši poslovni javnosti, saj jo je Ameriška gospodarska zbornica v Sloveniji nagradila kot je najboljšo podjetniško prakso na področju inovativnosti v programu Best of the Best. Posebnost letošnje delavnice pa je, da so organizatorji zaradi uspeha lanskoletne uspeli k sodelovanju pridobiti dva zelo pomembna partnerja. Prvi je banka NLB, ki se je projektu s svojim poslovnim z izzivom pridružila kot srebrni partner. Drugi partner je društvo Management group z Ekonomske fakultete, zaradi česar so organizatorji z udeležbo tudi študentov ekonomije lahko sestavili interdisciplinarne ekipe, kar je gotovo še pripomoglo k atraktivnosti reševanja poslovnih izzivov in pridobivanja novih kompetenc. 
 
Delavnica Bytes of Banking kot zelo pozitivna iniciativa predstavlja svež pristop k povezovanju mladih in gospodarstva, kjer lahko tako mladi kot podjetja ob skupnem inoviranju pridobijo drug od drugega dragocena nova znanja, ki jih tudi slovensko gospodarstvo zelo potrebuje pri ustvarjanju kompetenčnih prednosti na mednarodnem trgu in ustvarjanju delovnih mest z višjo dodano vrednostjo.
 
Slika 1: Zmagovalna ekipa Honey Badgers mednarodne delavnice Bytes of Banking
Slika 2: Predsednik Uprave NLB d.d., g. Janko Medja, Ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Maja Makovec Brenčič, in Glavni izvršni direktor podjetja Halcom d.d., g. Marko Valjavec, na zaključni prireditvi mednarodne delavnice Bytes of Banking
Slika 3: Udeleženci mednarodne delavnice Bytes of Banking iz 11 držav
Slika 4: Ustvarjalno-tekmovalna energija študentov udeležencev mednarodne delavnice Bytes of Banking
 
Foto: Simon Tomažič
 


Nazaj na novice
© 2018 Halcom.si - Pravila varstva podatkov
Powered by PROGMBH