• kenburns1
    Zadnje novice

Znani zmagovalci mednarodne strokovne delavnice Bytes of Banking

Jul 25, 2016

Podpora delavnici tudi s strani ministrice in gospodarstva

V petek, 22.07.2016 ob 16. uri so bili razglašeni zmagovalci mednarodne delavnice za študente z naslovom Bytes of Banking, ki jo organizira Halcom v sodelovanju z društvom študentov elektrotehnike in računalništva EESTEC ter društvom Management Group. Na zaključni prireditvi v prostorih družbe BTC, ki je bila srebrna partnerica projekta, so nadobudne in s sodobnimi znanji opremljene študente iz osmih različnih držav nagovorili državni sekretar iz Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, dr. Tomaž Boh, glavni izvršni direktor podjetja Halcom, dr. Marko Valjavec, Miha Zupanc, izvršni direktor družbe BTC in Leon Štefanič Južnič, predsednik študentskega društva EESTEC LC Ljubljana. 
 
Podjetje Halcom je med 15. in 22. julijem 2016 skupaj z društvom študentov elektrotehnike in računalništva EESTEC LC Ljubljana, društvom Management Group ter ob podpori partnerjev – družbe BTC, IEDC, Zavarovalnice Triglav, Lenovo, Plastike Skaza, AmCham Slovenia, Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji ter Fakultete za elektrotehniko, Fakultete za računalništvo in informatiko in Laboratorija za telekomunikacije Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani – organiziralo mednarodno delavnico za študente z naslovom Bytes of Banking: S. I. C. K., Sharing Ideas Creating Knowledge. Osrednja tema letošnje, že tretje tovrstne strokovne delavnice, je bila povezava sistemov zvestobe z mobilno platformo Hal mBills na način vpeljave principa igrifikacije, ki je danes eden od trendov v finančni industriji. Izbranih 24 študentov iz Albanije, Bosne in Hercegovine, Francije, Finske, Hrvaške, Madžarske, Makedonije, Srbije ter Slovenije je s pomočjo Halcomovih in BTC mentorjev iskalo inovativne rešitve. Razdeljeni so bili v interdisciplinarne ekipe, njihova naloga pa je bila razviti tehnični pristop in poslovni model svoje ideje. 
 
Na petkovi zaključni prireditvi, ki je potekala v prostorih podjetniškega vozlišča ABC Hub v BTC Cityju Ljubljana, so študentje pred poslovno žirijo v sestavi: asist. dr. Blaž Zupan (Ekonomska Fakulteta, Univerza v Ljubljani), Asst. Prof. Dr. Alenka Braček Lalić (IEDC), dr. Patrick Vesel (BTC) in Uroš Leban (Halcom) tekmovali v kategoriji “Best Business Pitch”. Pred tem se je v dopoldanskem času v prostorih Halcomovega inkubatorja za razvoj idej, Halcom Studia, odvilo tekmovanje “Best Technical Pitch” pred žirijo v sestavi: Luka Mali (Laboratorij za telekomunikacije Fakultete za elektrotehniko), prof. dr. Marko Bajec (prodekan Fakultete za računalništvo in informatiko) ter Matej Spiller-Muys (razvojni arhitekt na Halcomu). Obe soočenji ekip sta spominjali na konkurenčne odnose v realnem globalnem gospodarstvu.
 
Poslovno žirijo je prepričala ideja, ki je v svoji aplikaciji združila vse zelene trajnostne aktivnosti v BTC City-u in uporabnike z navigacijo in nabiranjem točk motivirala, da med njihovim obiskom BTCja tudi sami delujejo v skladu z BTC Misijo zeleno. Zmagovalka v kategoriji “Best Business Pitch” je tako ekipa BTGreen, katere člani prihajajo iz Srbije, Hrvaške in Slovenije. Zmagovalka v kategoriji “Best Technical Pitch” je ekipa Excited Stray Dogs, katere člani prihajajo iz Bosne in Hercegovine, Srbije in Slovenije. V skupnem seštevku obeh kategorij so zmagali člani skupine BTGreen: Jerica Urbančič, Klemen Krulec, Jelena Kelaba, Dario Jaić, Rok Fortuna in Žiga Pintar, ki so bili nagrajeni s plačanim pripravništvom v Halcomu v študijskem letu 2016/17.
 
Vse prisotne so nagovorili tudi državni sekretar iz Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, dr. Tomaž Boh, glavni izvršni direktor podjetja Halcom, dr. Marko Valjavec, Miha Zupanc, glavni izvršni direktor družbe BTC in Leon Štefanič Južnič, predsednik študentskega društva EESTEC LC Ljubljana. Kot je bilo slišati iz njihovih besed, so zmagovalci pravzaprav vsi sodelujoči, saj so zdržali peklenski tempo vročine, vloženega dela ter naporov pri pridobivanju in implementiranju novih digitalnih znanj. 
 
Državni sekretar iz Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, dr. Tomaž Boh, je o pomenu tovrstnih mednarodnih iniciativ za nadaljnji razvoj slovenskega gospodarstva na prireditvi izpostavil, da »pomembno prispevajo k utrditvi t.i. trikotnika znanja (izobraževanje-raziskave-inovacije). Povezovanje med izobraževanjem, raziskavami in gospodarstvom je torej ključno za dolgoročni uspeh.”Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport podpira tovrstne iniciative in meni, da študentje, tudi z uveljavljanjem v mednarodnem okolju, krepijo tako svoje veščine in znanja, kakor tudi pripomorejo k večji konkurenčnosti Slovenije.”
 
Dr. Marko Valjavec, glavni izvršni direktor družbe Halcom, je povedal, da Halcom projekte, kot je Bytes of Banking razume kot »del svojega DNA-ja, v katerem je inoviranje na prvem mestu. Zato se tudi tema tokratne delavnice S.I.C.K. – Sharing Ideas Creating Knowledge na primeru povezovanja sistemov zvestobe preko vpeljave igrifikacije s Hal mBills mobilno denarnico izvrstno dopolnjuje. V Halcomu na tak način preko inoviranja spoznamo na eni strani bodoče sodelavce, ki jih vodi inovativnost, na drugi strani pa skupaj s partnerji pridemo do novih zanimivih idej, ki so preverjene po vitki metodi. Omenjen pristop se je izkazal za uspešnega ne samo za Halcom, ampak tudi za vse vključene poslovne partnerje. Lansko leto smo z Bytes of Banking osvojili nagrado za najboljšo podjetniško prakso Best of the best Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji, AmCham Slovenia. Verjamemo, da smo letos izziv še nadgradili z razvojem idej na platformi Hal mBills, ki je bila izbrana kot najboljši IT projekt leta s strani Slovenskega društva informatika, najboljšim študentom pa omogočili nadaljnji razvoj kariere v Halcomu. Z omenjenim projektom bomo nadaljevali tudi prihodnja leta.«
 
Miha Zupanc, izvršni direktor družbe BTC, je povedal, da podpora projektu Bytes of Banking temelji na njihovih družbeno odgovornih prizadevanjih in inovativni poslovni kulturi: »K uspešni rasti družbe BTC prispevajo naklonjenost zaposlenih inovativnim rešitvam, dobro sodelovanje s poslovnimi partnerji in posluh za družbeno in naravno okolje. Še posebej se posvečamo mladim, drznim in podjetnim posameznikom, katere vidimo kot generatorje gospodarskega razvoja Slovenije in s katerimi že danes soustvarjamo inovativno mesto BTC City Ljubljana. Takšni posamezniki sodelujejo tudi v projektu Bytes of Banking, ki ga zato z veseljem podpiramo.«       
 
Leon Štefanič Južnič, predsednik društva študentov elektrotehnike in računalništva  EESTEC LC Ljubljana, je povedal, da »je misija evropske organizacije EESTEC povezovati študente različnih smeri širom Evrope z namenom ustvarjanja novih prijateljstev, pridobivanje izkušenj in krepitev akademskega znanja ter mehkih veščin. Na podlagi uspešno izpeljanih naprednih delavnic s podjetjem Halcom (Money Talks, Bytes of Banking) ter JobFair zaposlitvenih sejmov smo bili s strani evropskega društva študentov EESTEC izbrani za organizacijo evropskega kongresa EESTEC v 2017, kar pomeni, da se bo prihodnje leto v Sloveniji zbralo preko 100 bodočih inženirjev, voditeljev iz 23 držav in tako soustvarjali prihodnost razvoja IT. Kot študent želim spodbuditi vse ostale študente, da se že tekom študija aktivirajo in vključijo v tovrstne delavnice in društva.«
 
Po nadvse uspešnih dveh mednarodnih študentskih delavnicah v namen pridobivanja strokovnih znanj in kompetenc s področja bančništva in “FinTech” industrije; je bila v petek, 22. julija 2016 slavnostno zaključena tudi tretja. Posebnost letošnje delavnice pa je, da so organizatorji zaradi lanskoletne uspešne izvedbe k sodelovanju privabili več novih pomembnih partnerjev. Srebrna partnerica projekta je tako s svojim poslovnim izzivom postala družba BTC. Drugi partner je društvo Management group z Ekonomske fakultete, zaradi česar so organizatorji z udeležbo študentov ekonomije lahko sestavili interdisciplinarne ekipe, kar je gotovo še pripomoglo k privlačnosti reševanja poslovnih izzivov in pridobivanja novih kompetenc. 
 
Delavnica Bytes of Banking kot pozitivna iniciativa predstavlja svež pristop k povezovanju mladih in gospodarstva. Tako mladi kot podjetja lahko ob skupnem inoviranju izmenjajo dragocena znanja, ki jih slovensko gospodarstvo potrebuje pri ustvarjanju  neulovljivih prednosti na mednarodnem trgu in ustvarjanju delovnih mest z višjo dodano vrednostjo.
 
 Nazaj na novice
© 2018 Halcom.si - Pravila varstva podatkov
Powered by PROGMBH