PODJETJE HALCOM USPEŠNO ŽE 25 LET

Podjetje Halcom, ki je pionir na področju razvoja sodobnih rešitev za plačilne sisteme v osrednji in jugovzhodni Evropi, v teh dneh praznuje 25 letnico delovanja. Mednarodno podjetje, ki z agilno metodologijo inovativno razvija produkte in storitve za finančne ustanove, je prisotno na 8 trgih EMEA, svoje rešitve je prodalo več kot 70 bankam in 3 centralnim bankam in klirinškim hišam. Halcomovi strokovnjaki svoje poznavanje plačilnih sistemov, tehnično znanje in dolgoletne izkušnje pretvarjajo v napredne rešitve, produkte in storitve.

Vsaka uspešna zgodba se začne z dobro idejo. Svojo poslovno idejo je uresničil tudi Matjaž Čadež, ustanovitelj, dolgoletni lastnik podjetja Halcom. Že štiri leta po ustanovitvi je takratna Halcom Informatika skupaj z danskim partnerjem Belle Systems postavila prvi internetni sistem za Telekom Slovenije – Siol, kar je za to ljubljansko IT podjetje pomenilo močno referenco ter pričetek rasti in širjenja. Leto kasneje so samostojni podjetniki pri NLB, kot prvi uporabniki Halcomove rešitve Hal E-Bank, pričeli uporabljati elektronsko bančništvo. To je bila prva rešitev elektronskega bančništva v Sloveniji in hkrati tudi ena od prvih v svetu, ki je delovala z uporabo pametnih kartic.

Podjetje je uspešno zastavilo svojo vizijo in v naslednjih letih nadaljevalo s preboji na trgu z implementacijo žiro kliringa za vse slovenske banke na Banki Slovenije in zmago na mednarodnem razpisu za postavitev žiro kliringa Centralni banki Bosne in Hercegovine. Poleg tega je bila ustanovljena tudi certifikatne agencija za izdajanje digitalnih potrdil, varnostnih elementov za vstop v bančno rešitev ali druge portale. Podjetje pa ni širilo le produktni portfelj, pač pa tudi portfelj trgov. Najprej se je to zgodilo z ustanovitvijo pridruženih hčerinskih podjetij v Sarajevu in Beogradu. Med prvimi v Sloveniji je Halcom razvil rešitve v podporo digitalizacije podjetij in jih implementiral z rešitvami na temo izmenjave e-računov znotraj svojih produktov v NLB in Abanki. Halcom pa je še naprej sledil uporabnikom in visoki rasti pametnih telefonov ter leta 2011 uspešno lansiral prvo mobilno banko v Raiffeisen banki Kosovo. V letih, ki so sledila je podjetje predstavilo novo generacijo rešitve za e-bančništvo Hal E-Bank, napredno transakcijsko, prodajno, storitveno in komunikacijsko platformo, ki podpira različne distribucijske kanale.

V neki fazi rasti podjetja je nujno, da ustanovitelj podjetja zgradi strukturo, ki ni več tako odvisna od njega samega. Tako je leta 2011 vodenje podjetja prešlo v roke Marka Šege, ki je uspešno vodil podjetje do maja 2014, ko je bil za glavnega izvršnega direktorja in člana upravnega odbora Halcoma imenovan Marko Valjavec. Z njegovim prihodom je podjetje pridobilo osebo z dolgoletnimi mednarodnimi vodstvenimi izkušnjami iz podjetij, ki delajo na področju pametnih procesnih aplikacij za poslovno-kritične stike s strankami in avtomatizaciji poslovanja v finančnih procesih. Marko Valjavec je namreč več kot 15 let delal za podjetja s področja razvoja programske opreme v ZDA in na trgih EMEA.
Tudi leto 2016 je bilo za Halcom prelomno. Poleg uspešnega lansiranja rešitev za zaščito proti zlorabam v okviru digitalnih bančnih rešitev je pridobilo tudi novega lastnika, ameriško podjetje Emphasys Software, del kanadske skupine Constellation Software, ki pokriva široko paleto programskih rešitev in sorodnih storitev subjektom v javnem in zasebnem sektorju.

Halcom je trenutno vodilni evropski ponudnik tehnoloških rešitev za plačilne sisteme na treh celinah. Prisoten na 8 trgih v osrednji in jugovzhodni Evropi, v Afriki in na Bližnjem Vzhodu, svoje rešitve je prodal več kot 70 bankam ter 3 centralnim bankam in klirinškim hišam. V Halcomu verjamejo v agilne pristope, iskanje inovativnih rešitev ter ustvarjanje produktov, ki uporabniku omogočajo varne, prijazne in zanesljive elektronske plačilne storitve. V podjetju je zaposlenih 150 sodelavcev s povprečno starostjo 32 let, ekipa pa se stalno pomlajuje z aktivnim sodelovanjem s študenti in prenosom znanja s strani bolj izkušenih sodelavcev.

Kaj pa cilji in usmeritve za prihodnost?

Z novim lastništvom ima podjetje Halcom čvrsto finančno zaledje, znanje in organizacijsko podporo. Na ta način se lahko ciljno usmeri v razvoj produktov in storitev ter nadaljnjo rast števila strank ter tudi v regionalno širitev. Ključni fokus v naslednjem obdobju bodo torej napredne rešitve digitalnega bančništva in skladnost z novo direktivo PSD2, rešitve na področju kliringa in izvedbe plačil v realnem času ter varnostni elementi, kvalificirana digitalna potrdila v oblaku, seveda v okviru obstoječih in novih trgov.

Marko Valjavec, glavni izvršni direktor Halcoma je dodal: »Halcom je v preteklosti ustvaril dobre temelje delovanja. Cilj je vsekakor nadaljevati to uspešno zgodbo o elektronskem bančništvu in plačilnih sistemih. Na področjih, kjer smo zapisali zgodovino in kjer imamo izkušnje in reference, si želimo najti nove in inovativne rešitve za naše uporabnike, ki morda danes še ne obstajajo ali pa se izzivov ne zavedajo,« o prihodnosti na glas razmišlja Marko Valjavec in doda: »Vsekakor želimo rasti tudi geografsko, se povezovati z drugimi domačimi in tujimi podjetji in omogočiti obstoječim strankam, da rastejo z nami naprej. Prav to bomo lahko dosegli le s podporo gonilne sile, naših zaposlenih, njihovim znanjem, sodelovanjem in inovativnostjo.«

Ob jubileju se spominjajo tudi največjih prelomnic uspešnega poslovanja:

  • 1996 – postavitev prvega internetnega sistema za Telekom Slovenije – Siol skupaj z danskim partnerjem Belle Systems a.d.
  • 1997 – Razvoj prve rešitve za elektronsko bančništvo v Sloveniji in ene med prvimi v svetu, ki uporablja varno preverjanje pristnosti z uporabo pametnih kartic na osnovi tehnologije PKI (public key infrastructure).
  • 1998 – začetek delovanja žiro kliringa za vse slovenske banke na Banki Slovenije
  • 1999 – ustanovitev certifikatne agencije za izdajanje digitalnih potrdil
  • 2000 – Halcom postavi komunikacijsko infrastrukturo za delovanje žiro kliringa za vseh 43 bank v BIH
  • 2001 – ustanovitev prvega centra za najem programske opreme kot storitve v Sarajevu (SaaS)
  • 2003 – Prejem priznanja Zlata gazela 2003 za najboljše med hitro rastočimi podjetji v Sloveniji in pridobitev certifikat za standard kakovosti ISO 9001:2000 pri agenciji BVQI (Bureau Veritas Quality International)
  • 2004 – Halcomov sistem Hal E-Clearing/STEP2 slovenskim bankam omogoči povezovanje z vseevropskim klirinškim sistemom prek Banke Slovenije
  • 2007 – Halcom z rešitvijo Hal M-Payments (1-2-3 Plačam!) zmaga na izboru Najpodjetniška ideja 2006/07 v kategoriji inovativnih podjetniških idej med uveljavljenimi podjetji
  • 2008 – Družba Halcom po izboru časnika Dnevnik prejme nagrado Zlata nit za najboljšega zaposlovalca v kategoriji srednje velikih in velikih podjetij
  • 2009 – NLB in Abanka pričneta vsem svojim komitentom nuditi Halcomovo storitev izmenjave e-računov znotraj svojih produktov za elektronsko bančništvo
  • 2010 – Skupaj s srbskim ponudnikom telekomunikacijskih storitev Telenor in štirimi komercialnimi bankami Halcom na tržišče vpelje novo storitev PlatiMo, ki omogoča sodobno, zanesljivo in enostavno plačevanje s katerimkoli mobilnim telefonom
  • 2011 – Vzpostavitev enotnega sistema za izmenjavo računov v elektronski obliki. Halcom uspešno lansira prvo mobilno banko v Raiffeisen banko Kosovo.
  • 2012 – Halcom prejme polni certifikat Družini prijazno podjetje, kar pomeni, da je skrb podjetja za zaposlene na najvišji možni ravni
  • 2013 – Halcom predstavi novo generacijo rešitve za e-bančništvo Hal E-Bank, napredno transakcijsko, prodajno, storitveno in komunikacijsko platformo, ki podpira različne distribucijske kanale.
  • 2015 – Ameriška gospodarska zbornica – AmCham Slovenija je Halcomov projekt Money Talks 2014, Advanced Skills Workshop prepoznala kot najboljšo poslovno prakso v izboru Best of the Best 2015. Halcom je konec leta organiziral prvi finančno-tehnološki Hackathon v Adriatik regiji, ko so domači in tuji programerji razvijali dodatne funkcionalnosti rešitve Hal mBills.
  • 2016 – Emphasys Sotware, del skupine Constellation Software, postane Halcomov večinski lastnik. Halcom lansira rešitve za zaščito proti zlorabam v okviru digitalnih bančnih rešitev na svojih ključnih trgih.

Foto: Jean Kanoyev